14 neocenitelných tipů pro práci s pryskyřicí

S pryskyřicí pracujeme už dlouhé roky a nejenom, že sami odléváme, ale také se věnujeme poradenství začátečníkům s tímto báječným materiálem. O různých postupech jsme vám toho napsali a natočili už mnoho. Ale chybí nám shrnout práci s pryskyřicí do několika bodů, které jako začátečník musíte vědět. Nebudeme se teď tedy věnovat jednotlivým postupům, ale radám, které bychom jako začátečníci, kterými jsme byli ocenili. Nemuseli bychom si na ně totiž pomalu přicházet sami. 😊

Tip č. 1
Začněte

Kreativitou a nápady přetékáte, ale ne a ne se do toho pustit? Říkáte si, že kdo nic nedělá, nic nezkazí? To sice může být pravda, ale kdo nic nedělá, ten si ani neužije zábavu při tvoření.

Nebojte se, že výrobky nebudou napoprvé nádherné a dechberoucí. Je to součástí procesu, kdy si osvojujete novou dovednost. Samozřejmě, že uděláte nějaké chyby, ale není to na tom to krásné? Zjistit co se stalo a udělat to příště lépe? Žádný z umělců nezačal tak, že napoprvé vytvořili dílo hodné galerie. Tak na sebe nebuďte přísní, pusťte se do toho a odpusťte si drobné nedokonalosti.

Mimochodem vám u pryskyřice stačí dodržovat návod a nemusíte se bát žádných velkých karambolů.

Tip č. 2
Čtěte popisky u pryskyřic

Všechno, co potřebujete vědět je napsané u každé naší pryskyřice. A jestli se vám nechce moc číst, tak věnujte minutku nebo dvě aspoň informacím na začátku. Dozvíte se tam do jaké výšky můžete odlévat, jakou UV stálost pryskyřice má a na co se hodí. Těch pár informací často stačí k výběru správné pryskyřice.

Tip č. 3
Čtěte návod (taky to neděláme rádi, ale není zbytí)

Jsou návody to první, co u vás letí do koše? U pryskyřice se tomu vyhněte a pročtěte si, jak správně navážit a namíchat. Jenom díky tomu bude výsledek perfektní.

Tip č. 4
Staňte se mistrem míchání

Ano, tenhle tip mít, tak jsme si ze začátku zachránili opravdu spoustu nepovedených výrobků. Proč jsme v nich měli skoro vždy malý kousíček, který nevytvrdl? Protože jsme míchali jen v jednom kelímku a stačí opravdu malá nerozmíchaná trocha pryskyřice, která se schovává u dna kelímku a vada výrobku je na světě. Při nalévání se totiž tahle trocha dostane do formy a tam pak nevytvrdne. Proto vždycky míchejte 3 minuty v jednom kelímku, přelijte a znovu míchejte v novém kelímku další tři minuty.

Tip č. 5
Vyberte si projekt a až potom pryskyřici

Přestaňte nutit pryskyřici, aby zvládla nějaký odlitek, když na něj není stavěná. Pryskyřice s odléváním do 10 cm je vážně vhodná jen na vysoké odlitky. V klíčence nebude mít takový objem, aby v ní proběhla reakce a nevytvrdne. Je to od pryskyřic tvrdohlavé? Možná trochu, ale s tím nic neuděláme. 😊 Nezoufejte, pro každý váš projekt existuje ta pravá, se kterou to bude láska na první odlévání.

Tip č. 6
Bublinky řešte včas

Někdo kdysi řekl, že bublinky v pryskyřici nejsou hezké a podle toho se všichni řídí. My osobně si myslíme, že v mnoha projektech rozhodně na škodu nejsou. Vždyť který materiál tohle umí? Ale jestli je v projektu nechcete, řešte to už při míchání pryskyřice. Ne každý máme doma vývěvu, která podtlakem vyžene z pryskyřice všechen vzduch, proto musíme míchat opatrně a pomalu. Žádné míchání jako když děláte těsto! Pěkně pomalu, po okrajích, ode dna a nevmíchat zbytečný vzduch.

Tip č. 7
Veďte si pryskyřicový deník

Zapište si:

  • Jakou pryskyřici jste použili
  • Jaké a kolik barev jste použili
  • Specifické techniky
  • Všechno nové, co jste vyzkoušeli
  • Teplotu při zpracování

Věřte nám, nebudete si to pamatovat. A není nic horšího, než se dívat na unikátní výrobek a neumět ho vyrobit znovu.

Tip č. 8
Věnujte pozornost svému pracovnímu prostoru

Pryskyřice potřebuje správnou teplotu. Když bude nízká, nemusí vytvrdnout a když příliš vysoká, může dojít k exotermické reakci. Jaká teplota okolí i hmoty je ideální? Teplota nesmí být nižší než 20 °C a vyšší než 25–27 °C.

A co je hlavní? Teplota musí být stálá po celou dobu vytvrzování. Nechávat tedy odlitek přes noc na balkoně není dobrý nápad.

Tip č. 9
Buďte organizovaní

Organizovanost a kreativní tvoření dohromady? U pryskyřice nevyhnutelné. Aby vše proběhlo v klidu a měli jste čas na odlévání, mějte všechno předem připravené. Formy, barvy, podložku… a hlavně představu o tom, co tvoříte. Jedině tak budete mít po namíchání dostatek času v klidu tvořit. Pryskyřice začne za určitý čas vytvrzovat a je jí jedno, jestli je v kelímku nebo ve formě. Tedy bohužel nepočká, než ji do forem nalijete a odlitek ve tvaru kelímku nebývá úplně chtěný.

Tip č. 10
Eliminujte viditelné vrstvy tím, že budete znát dobu gelace vaší pryskyřice

Jak vyrobit něco v pryskyřici bez provozních spár? Další vrstvu nanesete, když předchozí vrstva začíná houstnout a je ve fázi gelace (hustá jako med). To je klíč k tomu, aby věci vypadaly, jako by se vznášely v pryskyřici.

Gelaci má každá pryskyřice jindy, proto je důležitý tip č. 6 – zapisujte si vše, abyste příště mohli odhadnout, kdy gelace u vašeho projektu nastane, abyste ji nemuseli každou chvíli hlídat.

Tip č. 11
Použijte vodováhu

Už žádné „to přece vidím podle oka“. Nevidíte to ani vy, ani my. I sklon pár milimetrů způsobí to, že budete mít křivý výrobek. Použijte vodováhu. 😊

Tip č. 12
Netipujte si – čtěte

Tipujete si, jak by něco mohlo být? Například hodně lidí si tipne, že do pryskyřice může zalít všechno, třeba živé květiny, a to je špatně. Máte nějaký projekt v hlavě a tipujete si, že něco můžete nějak udělat? Tak se raději nejdřív podívejte k nám na blog, kde se věnujeme spoustě témat, nebo se nás zeptejte. Rádi vám poradíme. Vždy je lepší promyslet projekt dopodrobna předem než pak plakat nad rozlitou pryskyřicí.

Tip č. 13
Ani kapka nazmar

A tohle jsme také potřebovali vědět už od začátku. Mějte připravené formy na zbylou pryskyřici. Vždy něco zbyde. Ať už pár kapek nebo i půlka kelímku. Připravte si formy třeba na klíčenky, ve kterých ji zužitkujete. Na poslední chvíli něco vymyslet zní jednodušeji, než jak to skutečně je.

Tip č. 14
Užijte si to!

Zdá se vám, že je to víc o technice než o kreativitě? Tak to je omyl. Techniku dodržte, kreativitu si užijte. Podle našich fotorecenzí se každý den ujišťujeme, že možnosti výroby jsou nekonečné a kreativitě se u pryskyřice opravdu meze nekladou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.